tiistai 5. elokuuta 2008

Nike uutisissa taas

Eilisen Taloussanomat uutisoi Niken Malesian hikipajoista.

Nike ilmoitti perjantaina ryhtyvänsä tarkkailemaan malesialaista alihankkijaansa. Seurannassa paljastui, että tehtaan työntekijöiden asuntolat olivat ala-arvoiset. Myös heidän palkkatietojaan oli kaunisteltu.
Niken tarina CSR alueella on pitkä eikä liene tarvetta käydä sitä läpi tässä. Yritys kielsi alunperin mahdollisuutensa puuttua alihankkijoidensa toimintaan, kun epäkohdat tulivat ilmi. Paine ja huono julkisuus kasvoi ja sen lopulta tämän vaikutus myyntiin pakotti toimiin. 10 vuotta sitten yrityksen toimitus johtaja Phil Knight astui esiin ja myönsi että hänen kenkänsä ovat tulleet synonyymiksi orjatyölle. Yritys lupasi muuttaa tapansa - pakon edessä. Pian tämän pressikonferenssin jälkeen alkoi tulla esille palkkaukseen littyviä ongelmia kaukoidästä. Ja näyttää siis siltä että edelleenkin painitaan samojen ongelmien kanssa.

Jokin on kuitenkin muuttunut kymmenessä vuodessa. Se on suhtautuminen ongelmiin. Niitä ei enää peitellä, ne otetaan vakavasti ja niihin luvataan puuttua. Vielä ei ole päästy kuitenkaan siihen pisteeseen että kaikkialla maailmassa työntekijöillä olisi ihmisarvoiset olosuhteet.

Olipa kyse sosiaalisesta tai ympäristövastuusta huima muutos on tapahtunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Ennen yritykset yrittivät vaikuttaa lainsäätäjiin, jotta esim. ympäristölakeja ei tiukennettaisi. Nyt asioida parannetaan vapaaehtoisesti, toiminta on proaktiivista. Tai ainakin useimmat parantavat ja onhan se edistystä että jopa se on muuttunut reagoivaksi, kun ongelmia ilmenee.

Ei kommentteja: