keskiviikko 6. elokuuta 2008

Eilen Nike tänään Zara

Päivän Helsingin Sanomat uutisoi Zaran alihankkijan käyttävän lapsityövoimaa Portugalissa.

"Kaksi 14- ja 15-vuotiasta tyttöä olivat tarkastajilta piilossa suljetussa tilassa. Yritys on tuomittu vastaavista rikoksista aiemminkin"
Zaralla on kovin erilainen suhtautuminen asiaan kuin Nikellä: Emokonserni ei aio purkaa sopimusta ko. alihankkijan kanssa. Alihankkija kommentoi että työt jatkuvat kuin ennenkin.

Mielenkiintoista tapuksessa on että alaikäiset työntekijät ovat työntekijöiden lapsia. Onko kyseessä lapsityövoima? Mitä lapsityövoima on? Minäkin olen tehnyt lapsuuteni kotitilalla töitä eikä se ole ollut pahasta, päinvastoin. Monet ikäpolvestani ovat jakaneet mainoksia 12 vuotiaana taskurahan eteen.

Kuka on lapsityöläinen? (YK:n määrittelemänä)

YK:n erityisjärjestön, Kansainvälisen työjärjestön (ILO) määritelmän mukaan "lapsityövoimalla" tarkoitetaan alle 15-vuotiaita lapsia, jotka tekevät työtä elantonsa hankkimiseksi. Koulun jälkeen suoritettava "kevyt työ" perheyrityksessä tai kotimaatilalla auttaminen lasketaan hyödylliseksi työksi.

Pahimmassa muodossa työ:
  • häiritsee koulunkäyntiä

  • vaarantaa lapsen fyysisen tai psyykkisen hyvinvoinnin

Peheyrityksestä tuskin oli kyse. Lapsityövoiman määritteen ehdot voi hyvinkin täyttyä. Olisin odottanut Zaralta täysin toisentyyppistä vastausta. Tarttumista asiaan ja lupausta ettei tällaista sallita. Zara ei taida olla yhteiskuntavastuun wave rider.

Ei kommentteja: