torstai 18. heinäkuuta 2013

Mitä aurinkosähkö maksaa hyvissä olosuhteissa?


Yle uutisoi maailman suurimman aurinkovoimalan avaamisesta Abu Dhabissa. Kyseessä ei ole aurinkokennoilla (solar PV) toteutettu sähköntuotantolaitos, vaan keskittävä suurvoimala, jossa lämmitetty neste pyörittää turbiinia. Voimala vie 2,5 neliökilometrin alan, mutta keskittävien keräimien peilien ala on 0,6 neliökilometriä. Mm. huoltokäytävät vievät osan käytettävästä maapinta-alansta.

Kiinnostavaa tässä voimalassa on  taloudellisuus. Kysehän on todella optimaaliselle paikalle rakennetusta suuresta voimalasta, jossa skaalaedut saadaan käyttöön. Alla pieni laskelma ja vertaus Suomeen rakenteilla olevaan Olkiluodon 3 voimalaan. Laskelma ei ota huomioon kummankaan teknologian käyttökustannuksia.


*Arevan arvio 14.12.2012 (HS)
**Abu Dhabissa talouden kulutus on pienempi, jolloin laitoksen on sanottu tuottavan 20 000 taloudelle sähköä

Näyttäisi siltä että Shams 1 ei ole erityisen kustannustehokas. Ehkäpä on haluttu edistää tiettyä teknologiatyyppiä ja rakentaa kunnon kokoluokan testivoimala. Näyttäisi kuitenkin, että keskittävissä järjestelmissä aurinkokennot pystyvät kustannustehokkaasempaan tuotantoon. Australian suurin aurinkopuisto avattiin juuri, mutta en löytänyt sen kustannuksia. Laitoksen toimittaja kuitenkin lupaa, että teknologia ja laitos kykenee tuottamaan muutaman vuoden sisällä sähköä 7,7c (€) hintaan. Kyseessä on teknologia joka kehittyy nopeasti ja kustannukset painuvat alaspäin. Ydinvoimassa kustannuskehitys on ollut päinvastainen, joten ei ole ihme että ydinvoiman suhteellinen osuus kutistuu.

Suuret aurinkoenergiaan pohjautuvat laitokset eivät ole kuitenkaan pysyneet pienen hajautetun tahdissa. Ohessa kolme vuotta vanha kuva, joka antaa kokonaiskuvan tilanteesta (PV=hajautetut, CSP=Concentrated Solar Power). Kuva ennenkaikkea kertoo aurinkoenergian yleistilanteesta, jossa se on kirjaimellisesti ollut vaihtoehtoinen energiamuoto, jonka tuotantoon suuret energiayhtiöt eivät ole halunneet mennä mukaan. Teknologian leviäminen on tapahtunutkin enimmäkseen hajautetun tuotannon kautta.






Paljonko pinta-alaa aurinkovoima hyvissä olosuhteissa tarvitsee? Abu Dhabin voimalan sanotaan tuottavan sähköä 20 000 talouden tarpeisiin. 2.5 neliökilometria jaettuna talouksien lukumäärällä antaa 125 m2. Riittäisikö aavikot tällaisella hyötysuhteella mihinkään. Chihuahuan autiomaa Yhdysvaltojen ja Meksikon välissä on 450 000 km2 laaja. Vajaa 10% sen pinta-alan valjastamisesta tuottaisi aurinkosähköä koko Pohjois-Amerikan tarpeisiin.





Ei kommentteja: