keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Kansalaiskuuleminen ilmastonmuutoksesta - tulokset

Kanslaiskuuleminen ilmastonmuutoksesta toteutettiin pari viikkoa sitten Helsingissä. Mukaan oli valikoitunut ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta huolestunutta väkeä. Vaatii tiettyä asiaan omistautumista jotta käyttää kokonaisen vapaapäivän kansalaiskuulemiseen. Sanoisin että tulokset eivät edusta objektiivisesti Suomen kansaa vaan aktiivisen ja tietyllä tapaa valistuneen porukan näkemyksiä. Kun ajattelee lopputulosta, konkreettistenehdotuksien tekemistä ryhmätyönä Kööpenhaminan ilmastokokoukseen, voi tätä lähestymistapaa pitää perusteltuna.

Suomen kansalaiskuulemisen tulokset kokonaisuudessaan löytyvät täältä.

Kokonaisuudessaan päivä oli hyvin organisoitu. Ihmettelin aluksi miksi aikaa käytetään rastiruutuunkyselyjen täyttämiseen. Toisaalta kaikki perustyö oli hyvää lämmittelyä lopullisten ehdotusten luomiseen joka ei olisi ollut helppoa ryhmätyönä ilman pitempää keskustelua ja ryhmän tuntemista. Kaikki ehdotukset ilmastokokoukselle on kirjattu ylös, mutta parhaat 3 lähetettiin eteenpäin.

Omat ehdotukseni pienryhmälleni olivat:
1. Fossiilisten polttoaineiden verotuksen sopiminen
Sovitaan minimitaso fossiilisille polttoaineiden verolle, jonka valtiot voi halutessaan ylittää.
2. Päästökaupan uudistaminen
Luovutaan ilmaisista päästöoikeuksista. Kaikki oikeudet huutokaupataan. Kertyneet varat käytetään rahoitusjärjestelmän muodostamiseen, jolla tuetaan köyhimpiä maita ottamaan käyttöön vähäpäästöistä teknologiaa.
3. Oikeudenmukainen päästöjen kohdistaminen
Maiden välisessä päästöjen laskennassa tulee ottaa huomioon se mihin maahan tuote on valmistettu (esim. Kiinassa valmistetun tavaran, joka myydään Suomessa, päätöt on Suomen päästöjä)
4. Kasvihuonekaasumerkintä
Velvoitetaan valmistaja ilmoittamaan kuluttajatuotteissa tuotteen kasvihuonekaasupäästöt (vrt. Ravintoarvotaulukko)

Valitsimme ehdotus 1:n ja laajennimme sita niin että veroilla kertynyt raha ohjataan köyhimpiin maihin vähäpäästöisen teknologian kehittämiseen. Ryhmiä oli 16 ja lopulta äänestimme ehdotuksista joista osa oli samoja. Eniten ääniä sai ehdotus hiilidioksidipäästömerkinnästä:
Hiilidioksimerkintä jokaiseen tuotteeseen
-hiilijalanjälki lasketaan tuotteen elinkaaren mukaan
-tuotteen kestävyys ja korjattavuus otetaan laskelmassa huomioon
-tämä tieto ohjaa tuotekehitysprosessia
-tieto ohjaa kuluttajavalintoja
-tieto ohjaa tarjontaa markkinoilla
-voi ohjata tuotteen verotusta

Mielenkiintoista nähdä miten nämä ehdotukset ovat esillä joulukuussa Kööpenhaminassa.

Ei kommentteja: