tiistai 22. lokakuuta 2013

Aurinkoenergian kustannukset Suomessa


Kiinnostuin tästä uutisesta jossa aurinkoenergian investointi Suomessa maksaa itsensä pois kymmenessä vuodessa. Haluaisin niin kovasti uskoa uutiseen. 

Mitä tiedämme kohteesta?

Sielllä on:
64 aurinkopaneelia
105 neliötä aurinkopaneeleita
Investointikustannus on ollut 20 000 euroa (omaa rahaa, mahd. jotain tukia päälle)

Tyypillinen paneelin kapasiteetti on 150-180 W/m2. Eli kun aurinko paistaa täysillä paneeli voi tuottaa tämän. 

Yleensä aurinko ei paista täysillä ja puhumme kapasiteettifaktorista. Arizonassa näemme korkeita tuottoja ja kapasiteettifaktori voi olla jopa 20%. Suomessa ei yleensä.

Tässä Porin kohteessa aurinkopaneeleja on katolla 360 m2. Järjestelmän arvioitu vuosituotto on 45 000 kWh. Eli yksi neliö aurinkopaneelia Porissa tuottaa 125 kwh vuodessa.

Samalla logiikalla Pajalalaisen järjestelmä tuottaisi 105x125=13125 Kwh / vuodessa. Tämä tarkoittaa alle 10% kapasiteettifaktoria, joka kuulostaa realistiselta Suomen oloissa.

Auringon tuotto keskittyy kesälle. Parasta verrata siis säästöä sähkön kesähintoihin, joka on ollut useana kesänä noin 4c/Kwh. Siirtomaksu esim. Helenillä on 4.64c/kwh. Kiinteitä kk-maksuja ei tarvitse ottaa huomioon kun kyseessä ei ole off-grid-talo eli talo pysyy verkossa ja maksaa ennen ja jälkeen järjestelmän kiinteät kuukausimaksut.

13125kWh x 8.64c/kWh = 1134 € vuodessa.

Takaisinmaksuaika ilman korkoa 20000€ / 1134€ = 17,6 vuotta.

Jokin tässä laskelmassa ei täsmää jutun mainostettuun kymmenen vuoden takaisinmaksuaikaan. Korkokantakin olisi hyvä olla jonkin verran plussalla laskelmissa.

2 kommenttia:

Markku Tahkokorpi kirjoitti...

Pajala on Ruotsissa. Siellä on eri hinnat. Lisäksi vähittäisasiakkaat ostavat sähkönsä lähes pelkästään kiinteillä hinnoilla, jotka ovat korkeampia.

Tuottolaskelmakin on melko epätarkka. Paljon tarkemman saisi Jrc:n PVGIS-laskurilla.

jounikjuntunen kirjoitti...

Ihan totta Pajala nimestään huolimatta on Ruotsissa ja kyllähän se jutustakin käy selvästi esille jos sen kunnolla lukee. Pajala on siis Pohjoisruotsissa melkolailla Sodankylän korkeudella. Väittäisin että paneeleista ei saa lähellekään samoja tuottolukuja kuin Porin korkeudella. Valitettavasti PVGIS-laskuri on niin monimutkainen, että sielä ei helposti lukuja saa irti, joten jätän muiden laskettavaksi paremmat arvioit vuosituotannosta.

http://www.energy.eu sivuston mukaan Ruotsin vähittäishinta on 20c/kWh (ja Suomen 15c/kWh, kukahan niin paljon maksaa). Jos laskemme tuolla sähkön hinnalla, samalla energiantuotolla, säästää paneelit sähkölaskussa 2625€.

Otetaan nyt kuitenkin jonkinlainen korkokanta mukaan 2% ja aletaan maksaa lyhennyksiä. Näyttäisi siltä että alle noin kahdeksassa vuodessa 20000€ on maksettu takaisin. Hienoa.

Ne Pajalan todelliset tuottolukemat olisi kiinnostava tietää mutta kyllä tämä investointi Ruotsin (törkeän) kalliilla sähkön kuluttajahinnoilla voi kannattaakin siellä.