perjantai 26. kesäkuuta 2009

Uusiutuva energia sijoituskohteena

Olen viimeaikoina katsellut uusiutuvan energian suuntaan sijoituskohteena. Siis lähinnä aurinko-, tuuli-, maa- ja biovoimayhtiöitä. Olen ollut yllättynyt miten suureksi alan yritykset ovat jo kasvaneet. Kasvuvauhti on ollut kova viime vuosina. Tuulivoimassa maailman suurin toimittaja löytyy Tanskasta, Vestas. Yrityksen liikevaihto on samankokoinen meidän tutun Wärtsilän kanssa. Kannattavuus on hyvällä tasolla liikevoittoprosentin ollessa selkeästi yli kymmenen. Aurinko energiassa yksi mielenkiintoisimpia yrityksiä on First Solar. Yrityksen liikevaihto kolminkertaistui vuonna 2007 ja tuplaantui viime vuonna. Vuoden 2008 liikevaihto oli vajaa miljardi euroa. Silmiinpistävää on yrityksen kannattavuus, 35% liikevoittotaso.

Olisiko uusiutuvat energia se seuraavan vuosikymmenen kasvuala. 80-luvulla tuli tietokoneet, 90-luvulla matkapuhelin tuli joka taskuun ja ja vuosikymmenen lopulla internet yritykset vievät sijoittajat hurmokseen ja osakkeet kuplaan joka sitten tunnetusti särkyi. Internetin tapauksessa se ei tietenkään tarkoittanut että kasvu olisi loppunut, löytyi joukko yrityksiä jotka kasvavat edelleen ja ovat erittäin kannattavia. Viimeisin vuosikymmen on ollut enemmän kehittyvien markkinoiden kasvun varassa. Kun Kiina ja Intia ja muut kehittyvät maat ovat investoineet infrastuktuuriin nousivat perusmetallien hinnat ja niiden jalostaminen oli erittäin kannattavaa. Kehittyvien markkinoiden osakkeet yleisestikin tarjosivat erittäin hyviä tuottoja. Mutta mikä on se seuraava suuri murros? Näyttäisi siltä että ilmaston lämpeneminen on nyt todellakin muttamassa ihmisten ja yritysten toimintaa. Aivan uusia mahdollisuuksia avautuu, öljyn hinta vääjäämättömästi nousee ja lopulta varat ehtyvät. Alullepaneva sysäys näyttäisi tulevan regulaation puolelta. Hallitukset haluavat tukea ratkaisuja, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta.

Sijoittamisessa parhaan tai parhaiden yrityksen löytäminen on hyvin hankalaa ja varsinkin murroksen alkuvaiheessa valinta menee todennäköisesti pieleen. Kun matkapuhelin markkinat kasvoivat 90-luvulla moni veikkasi Motorolaa, joka oli tuolloin markkinaykkönen. Ei ollut itsestään selvää kuinka Microsoft pystyy keräämään tietokonearvoketjusta leijonanosan. Järkevintä on hajauttaa ja olla mukana koko teollisuudenalan kasvussa. Piensijoittajille hajauttaminen tapahtuu järkevimmin rahastojen kautta. Ohessa muutamia suomalaisia vaihtoehtoja.



Tässä vertailu näiden rahastojen tuotosta:



Maailmalta rahastoja löytyy joka lähtöön. Yksi varteenotettava vaihtoehto on ETF (Exchange Traded Fund), jolloin hallinnointikulut minimoituvat.
PowerShares WilderHill Clean Energy (AMEX: PBW)
First Trust NASDAQ Clean Edge US (NASDAQ: QCLN)
Market Vectors Global Alternative Energy (NYSE: GEX)
PowerShares Cleantech Portfolio (AMEX: PZD)
PowerShares Global Clean Energy Portfolio (AMEX: PBD)

-------------------

Kuten blogin lukijat ovat huomanneet olen pitänyt taukoa muutaman kuukauden. Syy on ollut perinteinen ja hyvin yksinkertainen. Jouduin kevällä fokusoimaan kaiken vapaa-ajan tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen. Aika ei mennyt hukkaan. Aloitan jatko-opiskelijana Helsingin Kauppakorkeassa ensi syksynä. Tutkimukseni tulee keskittymään internet palveluihin, jotka voivat vaikuttaa liikenteen päästöjen pienenemiseen. Aiheesta enemmän joku toinen päivä.

Ei kommentteja: