Vastuullisen puhelimen metsästäjille: Pohdintaa Fairphonesta ja Jollasta
Koska teen töitä ihmisten kanssa, joilla monen työ liittyy laajemmin yritysvastuuseen tai ympäristöasioihin, usein kuulee kysymyksiä myös ns. vastuullisesta puhelimesta. Usein Fairphone tulee mainittua.
Fairphone onkin saavuttanut yllättävän paljon positiivista hienolla markkinointityöllä, nimestä alken. Tuote positioidaan siinä reiluksi ja muodostetaan uniikki ero kilpailijoihin. Mitä reiluus Fairphonen tapauksessa tarkoittaa?
Fairphone käyttää Googlen kehittämää Android käyttöjärjestelmää. Fairphonen henkilöstöresurssit ovat pienet. Jokin aikaa sitten Fairphonella oli 10 henkeä töissä. Tämä tarkoittaa että kovin paljon omaa työtä ohjelmistoissa ei ole mahdollista tehdä yrityksessä. Ts. myös Fairphone käyttäjä on täydellisesti kiinni ja riippuvainen Google-ekosysteemissä ja käytännössä sen käyttäminen hyödyttää taloudellisesti Googlea. Google ja Apple ovat paljastuneet viimeaikoina suuriksi veronkiertäjiksi (optimoinniksikin kutsutaan). Puhelimen taloudellisen kestävyyden dimensio on siis erittäin heikosti otettu huomioon ja suorastan tässä kohdin voisi laitetta kutsua Unfairphoneksi.
Puhelimen raudassa on yritetty ottaa ympäristövastuu huomioon. "Conflict-free and aluminium". Sivuilta voi lukea mitä se tarkoittaa. Sosiaalisessa dimensiossa puhutaa reilusta palkkauksesta. Näihin asioihin on kiinnitetty huomiota. Ympäristöasioissa toisaalta on tärkeää miettiä kuinka paljon elinkaarimallissa puhelimen valmistus painaa kokonaisuudessa. Onko suurin taakka kuitenkin elinkaaren aikaisella energiankulutuksella joka enenevässä määrin tulee palvelinkeskuksien käytöstä, jossa puhelimen valinnalla ei ole vaikutusta.
Verrattuna Fiarphoneen jolla on ottanut vastuullisuusretoriikassa matalamman profiilin. Jollan komponenttien tai tuotantoketjun reiluudesta en tiedä, mutta minusta on mielenkiintoista miten Jolla pyrkii kuitenkin omalla tavallaan murtamaan nykyistä älypuhelinkäyttöjärjestelmien duopolia (Apple IOS ja Google Android). Jollassa voi ajaa Android applikaatiota, mutta tämä on käytännössä pakko alkuvaiheessa, koska ilman laajaa ekosysteemiä aloittava älypuhelinvalmistaja olisi tuhoon tuomittu. Näkisinkin ilmaisten Adroid applikaatioidenyhteensopivuuden siltana tulevaan. Sailfish käyttöjärjestelmä tukee natiiveja applikaatioita, joiden määrä kasvaa koko ajan. On aika ilmiselvää että Jollan tavoite on kasvattaa Sailfish OS applikaatioiden määrää ja vähentää Androidista riippuvuutta.
Aikoinaan Nokialla oli uhkakuva, että muodostuisi rautayhteensopivia käyttöjärjestelmiä, joilla Nokian tehdasasenteisen käyttöjärjestelmän (Esim. Symbian) olisi voinut korvata toisella. Esim. kun liität älypuhelimesi tietokoneeseen nappia painamalla lataat ja vaihdat Nokian rautaan Androidin. Nokia hardware adaptaatio oli jotain niin monimutkaista ja sekavaa (siis jatkuvasti muuttuvaat) että tätä ei tapahtunut. Jollan tapauksessa Sailfish pyörii Android yhteensopivassa raudassa ja demoissa esim. Samsung Galaxy 3sta on jo käytetty. En olisi yllättynyt jos älypuhelimen modulaarisuuskehitys etenisi raudan ja käyttöjärjestelmän irrottautumisena (vrt. PC rauta ja käyttöjärjestelmät). Tällöin toimintatapa haastaisi nykyiset dominantit valmistajat aivan uudella tavalla.
Kuluttajana tuotantoketjun kestävyyttä arvostava ostaa Fairphonen, mutta itse antaisin paljon enemmän arvoa koko nykyisen Apple ja Google dominanssin purkamiseen. Ääni Jollalle on sellainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti