Kun internet yritys on mukana tuulienergiahankkeessa, jossa energiantuotanto on 6000 megawattia, ei voi kuin nostaa hattua. Tuotanto vastaa siis 2 miljoonan kodin energiantarvetta ja on noin neljä kertaa Suomeen rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n tuotannon kokoinen. Google on hieno esimerkki siitä miten ICT-yrityksen ei tarvitse pysyä lestissään vaan toimintoja voi laajentaa uusille alueille. Joskus niiltä uusilta alueilta löytyy ne kiinnostavimmat liiketoimintamahdollisuudet.
Haminassa yhtiö ei ole vielä sitoutunut ostamaan tuulisähköä läheisestä voimalasta, mutta yhtiö on ollut kuitenkin innokkaasti mukana tuulienergiahankkeessa. Haminassa palvelinkeskuksen jäähdytysvesi johdetaan kuitenkin perinteisesti mereen. Kiinnostava olisi konsepti, jossa energia tuotettaisiin tuulivoimalla, ja konesalin jäähdytysvesi olisi yhdistetty kaukolämpöverkkoon ja lämmittäisi sitä kautta kiinteistöjä. Tätä jäähdytyskonseptia on käyttämässä Academica yhteistyössä Helsingin energian kanssa Katajanokalla. Tällaiset laitokset olisivat todella tervetulleita, kun muistetaan että ICT-teollisuuden päästöt ovat kasvu-uralla, joka ennustaa päästöjen tuplaantumista vuoteen 2022 mennessä. Googlen massiivinen investointi kertoo sen omista energiantarpeistaan. Google ei julkaise CSR-raporttia ja tietoa sen omasta kokonaisenergiankulutuksesta on vaikea löytää – ainakaan googlaamalla.
Näiden Google esimerkkien jälkeen jäin miettimään suomalaisen internet yrityksen, Nokian*, palvelinkeskuksien sijaintia ja energiajärjestelmiä. Mitähän polttoainetta siellä käytetään? Ilmeisesti jotain sellaista, mistä ei kannata julkisuudessa henkseleitä paukutella.
*Nokian Ovi -palvelulla on jo 140 miljoonaa käyttäjää
46 Singaporen liikennepolitiikka on lähellä täydellistä
1 tunti sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti